Ota yhteyttä!

Kosketuksen merkitys

Rauha ja rauhoittuminen ovat tärkeä osa kaikkien ihmisten hyvinvointia. Ympäristön ärsykkeet ovat kiihtyvässä tahdissa muuttaneet elintapaamme ja aikaa rauhoittumiselle on entistä hastavampaa löytää. Stressi, informaatiotulva, älylaitteet, melu eivät voi olla vaikuttamatta kykyymme rauhoittua. Kiihtyvä tahti ympäristössämme vaikuttaa lasten levollisuuden kokemukseen ja haastaa aikuiset löytämään keinoja lasten rauhoittumiselle.

Kosketus rauhoittaa!

Kosketus on yksi voimakkaimmista rauhoittumisjärjestelmäämme vaikuttavista tekijöistä. Ymmärtämällä miten merkityksellinen ihoaistimme on hyvinvoinnin kannalta, voisimme paremmin oppia hyödyntämään kosketusta esim. lasten rauhoittumisen ja mielihyvän lisääjänä mutta myös aikuisten välisissä suhteissa myötätunnon eleenä. Joskus se voi olla ainut tapa viestittää välittämistä, kun sanoja ei vain ole.

Kosketus kehittää hermostoamme!

Näyttöä kosketuksen vaikutuksesta on paljon. Kosketus vaikuttaa kehittyvään hermostoon. Keskoslasten tutkimuksesta tiedetään, kun ne viettävät keskoskaapin sijasta aikaa vanhemman sylissä (kenguruhoito) näiden lasten paino nousee nopeammin. Myös hieronnalla voidaan edistää lapsen kasvua, kehitystä ja se toimii myös lasta rauhoittavana.

On todettu, että rauhoittava kosketus vähentää lasten stressihormonien määrää. Päivittäinen hieronta pk-ryhmässä rauhoittaa! Päivittäisellä hieronnalla lasten ryhmissä on saatu mm. Ruotsissa selkeitä tuloksia lasten rauhoittumisesta. Kosketus vapauttaa oksitosiinihormoonia, joka lisää mielihyvää ja rauhoittumista sekä auttaa tunteiden säätelyssä. Tutkimuksissa on todettu, että päivittäin ryhmissä hierontaa saaneet lapset toimivat paremmin ystäviensä kanssa sekä valittivat vähemmän fyysisiä vaivoja. Hyvä vaste tutkimuksissa on ollut erityisesti levottomien poikien kohdalla. Suomessakin erityisryhmissä on hyviä kokemuksia joka aamuisista hierontahetkistä ja niiden vaikutuksista lasten levollisuuteen.

Apua uneen!

Vanhemmat usein kysyvät minulta keinoja lasten rauhoittamiseen iltatilanteissa. Olen kertonut, että säännöllinen hieronta iltaisin auttaa lapsia rauhoittumaan ja syventää heidän untaan sekä vahvistaa lapsen ja vanhemman kiintymystä. Tämä tarjoaa luontevaa läheisyyttä ja päivän pitkä erossaolokin tuntuu kaukaiselta.

On hyvä muistaa, että kosketus on aisteistamma ensimmäinen ja viimeinen, jolla olemme yhteydessä tosiiimme.