Ota yhteyttä!

Kiintymystesti

Kiintymystesti - kokemus autetuksi tulemisesta

Tällä testillä on mahdollisuus ymmärtää lisää lapsen sisäisestä kokemuksesta. Kokeeko lapsi tulevansa autetuksi vai jääkö hän tunteineen yksin. Onko tarinan aikuinen rankaiseva tai välittävä.

Testissä on 5 tarinan aloitusta, joita lapsen on tarkoitus jatkaa kertomukseksi. Tehtyäni lapsen haastattelun, olen keskustellut vanhempien kanssa joistakin lapsen kertomista kohdista. Olen kuunnellut mitä vanhemmat ajattelevat lapsensa vastauksista. Tarina usein vahvistaa vain jo aiemmin esille nousseita havaintoja lapsen kokemasta.

Kiintymystarinoiden täydennystesti (Arthur Becker-Weidman)

1. MEHUN LÄIKYTTÄMINEN. Kun perhe istuu ruokapöydässä, nuorin lapsista läikyttää vahingossa mehua lattialle ja äidiltä pääsee huudahdus sen vuoksi.

2.POLVEN SATUTTAMINEN. Kun perhe on puistossa kävelyllä, nuorin lapsista kiipeää isolle kivelle, putoaa, satuttaa polvensa ja alkaa itkeä.

3.OUTO ÄÄNI YÖLLÄ. Kun lapsi on lähetetty yläkertaan nukkumaan, hän alkaa huutaa kuultuaan oudon äänen.

4.PALAAMINEN. Isoäiti katsoo ulos ikkunasta maanantaiaamuna ja kertoo lapsille, että vanhemmat palaavat takaisin.

Esimerkiksi ensimmäisessä kohdassa usein lapsi kertoo äidin hakevan rätin ja pyyhkivän mehun. Toisenlaisessa tarinassa äiti saatta käskeä lasta omaan huoneeseen. Kolmannessa kohdassa yleisesti lapsi kertoo vanhemman lohdutuksesta. Jos tarinan vanhempi vähättelee tai lapsi ei voi lainkaan pyytää apua, se kertoo lapsen yksin jäämisen kokemuksesta. Viimeisessä tarinassa saadaan selville millainen on lapsen reaktio, kun hän kuulee vanhemman kotiinpaluusta. onko hän iloinen, välinpitämätön, pelokas jne.

Becker-Weidman, A.2008. Auta lasta kiintymään: Traumaperäisen kiintymyshäiriön hoito-seminaari.

Becker-Weidman, A. 2010. Vuorovaikutteinen kehityspsykoterpaia näyttöön perustuvana hoitomuotona. Auta lasta kiintymään seminaari.

Becker-Weidman, A. 2008. Auta lasta kiintymään. Vuorovaikutteinen kehityspsykoterapia kiintymyshäiriöiden hoidossa. Tampere PTKustannus